سیمای کارگزاران از منظر حضرت علی (علیه السلام)
انسان ها موجوداتی مدنی الطبع هستند، پس برای ادامه و اداره زندگی اجتماعی خویش ناگریز به تشکیل حکومت می باشد ، از این رو اموری باید مورد توجه قرار گیردکه دراین قسمت به دیدگاه حضرت علی (علیه السلام ) درمورد کارگزاران حکومت اشاره می کنیم:
1- برای اداره بهتر جامع باید تقسیم کار انجام پذیرد و افرادی برای تصدی مسئولیت ها تعیین گردد.
2- همه کارگزاران در کنار هم مجموعه ای را تشکیل می دهند که در جهت اداره بهتر جامعه و رسیدن به هدف از تشکیل حکومت گام بر می دارند.
3- هریک از اعضا و کارگزاران باید صلاحیت لازم برای اداره جامعه داشته باشند.
4- اگر یکی از اعضا فاقد صلاحیت و ویژگی لازم را داشته باشد چرخه اداره جامعه با مشکل مواجه خواهد شد.
5- حاکمان و کارگزاران ذی صلاح باید تحت نظارت مستمر باشند تا همواره صلاحیت آنان مورد بازبینی قرار گیردو با آسیب شناسی رفتار آنان با متخلفان برخورد مناسب صورت پذیرد.
«از بارزترین صفات کارگزاران »
1- « ایمان و تقوا » زیرا ایمان به خدا و تسلیم در برابر اوامر او آنچنان تعهد و الزامی در انسان ایجاد می کند که از کوچکترین عمل خلاف احتزار می کند.
2-« آزمایش و لیاقت » منظور از لیاقت کارایی و مهارت و سایر ویژگی های افراد در هنگام پذیرش مسئوولیت لحاظ گردند.
3- « صلاحیت اخلاقی » اصولاً جایگاه ارزشی هر کسی در اجتماع از اخلاق او معین می شود ، اخلاق هرکسی معرف اودر جامعه می باشد.
4- «اصالت خانوادگی » با توجه به اهمیت صلاحیت اخلاقی افراد نقش خانواده نیز در پرورش خصال نیک و سجایای اخلاقی روشن می گردد.اگر صفات اخلاقی و پسندیده در نقش انسان ملکه نشوند هرگز مصدر افعال خوب واقع نمی گردد.
5- « حسن شهرت » در گزینش افراد قضاوت مردم می تواند ملاک خوبی باشد زیرا خوبی و بدی افراد از مردم پوشیده نمی ماند.
« وظایف کارگزاران »
1- انجام اصلاحات
2- تامین امنیت مردم
3- اجرای قوانین الهی
4- جمع آوری مالیات ها
5- عمران و آبادانی شهرها
6- گسترش عدالت
7- مردم سالاری
در دیدگاه حضرت علی (علیه السلام ) فلسفه حکومت احیای حق انهدام باطل و رساندن انسان از خاک به خداست این آرمان والا جز با حکومت صالحان - کارگزاران نمونه - تحقق نمی یابد.