منتخی از مواعظ حضرت رسول اکرم (صلی الله علیه وآله ) به جناب ابوذر غفاری !
ای ابوذ ر!
هرکس دانش بطلبد ، تا مردم را به طرف خود جلب کند، هرگز بوی بهشت را نخواهدیافت .
در قیامت ، گروهی از بهشتیان به اهل دوزخ روکرده ، می پرسند: ما به کمک تعلیم ها و آموزش های شما و در سایه تادیب و تربیت شما به بهشت واردشدیم شما خودتان چرا به دوزخ افتادید؟ می گویند: ما به خیردعوت می کردیم ولی خودمان عمل نمی کردیم.
هرگاه خداوند اراده نیکی به بنده ای بکند،گناهانش را همیشه پیش چشمش قرار می دهدو هرگاه ، خوبی کسی رانخواهد گناهانش را از یادش می برد.
آن چه به تو مربوط نمی شود و در قبال آن مسئولیتی نداری ، رهایش کن آن چه را به تو مربوط نیست مگو و زبانت را در زندان اختیار خویش قرار بده.
به کوچکی گناه نگاه مکن ، به عظمت کسی بنگر که نا فرمانی اش کرده ای . یک انسان ، حتی به خاطر گناه ، از رزق محروم می شود بهره مند کسی است که سخنش با عملش یکی باشد، وگرفتار آن که قول و فعلش با هم ناسازگار باشد.
خداوند می گوید: من بر بنده ام دو «ترس » را با هم جمع نمی کنم و نیز دو «امنیت »را ، اگر کسی در دنیااز ایمن باشد، در آخرت هراسناک خواهد بود و اگر در دنیا خوف و خشیت داشت، در آن دنیا ،در قیامت ، او را ایمن خواهم کرد. وقتی در آخرت ، گناهان افراد بر آنان عرضه شود، بعضی می گویند: ما خائف و هراسناک بودیم آن گاه بخشوده شوند.
من از خدای متعال خواسته ام که رزق و روزی دوستدارانم را در حد « کفاف » قرار دهد، و ثروتو اولاد دشمنانم را زیاد کند.
خوشا به حال آنان که به دنیا بی رغبت اند و به آخرت شیفته و مشتاق ! آنان که زمین خدا را مسندخویش می دانند و خاک را بستر و آب آن را عطر ! آنان که «قرآن » و « دعا » را شعار و دثار ( جامه زیری و رویین ) قرار می دهندو دنیا را به نحوی سپری می کنند.
در دروغ گویی انسان همین بس که هر شنیده ای را بازگوید. هیچ چیز به اندازه زبان مستحق حبس طولانی نیست . کسی که نگهدار زبانش نباشد ، کاری نکرده است ! نه عیب جو باش ، نه مداح و متملق ، نه طعنه زن و مجادله گر.کسی که بد اخلاق باشد، پیوسته از خداوند دور می شود.